top of page

Fonds voor Cultuurparticipatie: SAMA en het Calandlyceum maken een podcast!

Updated: May 13, 2021


We luisteren allemaal weleens naar een podcast. Of het nou gaat over het nieuws, true crime, muziek of simpelweg een gesprek tussen personen die we interessant vinden, een podcast luistert lekker weg en valt perfect te combineren met een wandeling of fietstocht. Het is dus ook niet voor niks dat de populariteit van de podcast tijdens de COVID-19 pandemie enorm is toegenomen.

Maar, hoe wordt zo een podcast eigenlijk gemaakt. Waar moet je op letten om je publiek geïnteresseerd te houden en welke technische overwegingen moet je allemaal mee nemen bij het maken van een podcast? De meeste mensen zullen er tijdens hun wandeling met podcast waarschijnlijk niet eens bij stil staan, maar het maken van een podcast is een kunst op zich. Het is veel meer dan een aantal mensen in een ruimte krijgen en die vervolgens lekker slap laten lullen over van alles en nog wat, al lijken de beste podcasts soms wel zo opgenomen te zijn.

Voor SAMA is de podcast wereld nog nieuw terrein. Om een podcast te gebruiken als een digitaal archief is een leuk en aantrekkelijk idee, maar hoe doen we dat eigenlijk? We maken met leerlingen van het Calandlyceum een podcast serie over de geschiedenis van de collectie van SAMA in Nieuw-West. Het doel is om via deze leerlingen de stem van de jeugd te kunnen alten horen. Door een podcast kunnen we de verhalen van SAMA in de buurt in een makkelijk weg te luisteren en engagerende mal gieten.

Op 30 maart waren we bij de gastvrije en kundige audiotechnici van Earforce voor een workshop over het opnemen van een podcast om onze podcast maagdelijkheid te verliezen zoals Anna het stelde. Wat volgde was twee uur waarin wij samen met de leerlingen van het Calandlyceum uitlegden wat het doel van de podcastserie is. Vervolgens hebben we tips gekregen hoe we de podcast het beste vorm kunnen geven, hoe we een script kunnen schrijven voor de podcast en hoe we audio kunnen gebruiken om een visuele kunstvorm, street art, over te brengen.


De leerlingen van het Calandlyceum die de podcast zullen inspreken, kregen stemcoaching en verschillende opnametechnieken aangeleerd. Het was eerst even wennen voor de leerlingen om hun eigen stem in een professionele studio terug te horen, maar iedereen was heel erg onder de indruk van de kwaliteit en het enthousiasme van de audiotechnici. Hun houding werkte aanstekelijk en aan het einde van de workshop hadden ze iedereen zou ver om met hun stem te experimenten door te schreeuwen, fluisteren, of op een bepaalde manier in de microfoon te praten.

Met de tips van Earforce in onze zak gaan we nu de komende weken aan het script werken. Eind mei volgen nog twee opnamesessies en dan is de podcast begin juni voor iedereen gratis te beluisteren via Soundcloud en Spotify. Houd onze social media en website dus goed in de gaten voor de lancering van de podcast!


Met de podcast komen we weer een stap dichterbij om de collectie van SAMA toegankelijk te maken voor iedereen. We blijven innoveren en krijgen tegelijkertijd de kans om de jeugd uit Nieuw-West te activeren en te interesseren voor kunst en cultuur.



155 views0 comments
bottom of page