
[object Object]
SAMA wil met het project de culturele participatie bevorderen door diegenen die kampen met sociaal-economische barrières en moeite hebben om contact te krijgen met buurtgenoten, te betrekken bij creatieve kunst- en cultuuractiviteiten met een lage instap. Ook is het vergroten van het mentale welzijn en de veerkracht een belangrijke doelstelling. Door een positieve uitlaatklep te bieden voor zelfexpressie en gemeenschapsbetrokkenheid, waardoor mentaal welzijn en veerkracht worden bevorderd.
Bovendien, door het activiteitenprogramma samen met buurtbewoners in te vullen, ontwikkelen ze een gevoel van eigenaarschap wat de onderlinge betrokkenheid vergroot. Het creëren en bevorderen van een gevoel van saamhorigheid onder deelnemers door samen te werken op het gebied van kunst, groen en cultuur staat centraal.
Daarnaast wil SAMA ruimte creëren voor lokaal talent om aansluiting te vinden bij een nieuw publiek en professionals verbinden met nieuwe makers om een kruisbestuiving van vaardigheden en disciplines te stimuleren.
Tot slot, heeft SAMA een doorlopende doelstelling: immaterieel erfgoed van de Dichtersbuurt behouden door verhalen uit de buurt te verzamelen, voordat de wijk straks wordt gesloopt en mensen die 40 jaar in de wijk hebben gewoond worden verhuisd naar andere plekken in de stad en daarmee cultureel erfgoed van de Dichtersbuurt verloren dreigt te gaan.
SAMA heeft de afgelopen maanden gemerkt dat buurtbewoners de tuin aan de Slauerhoffstraat 7 H steeds meer uit eigen beweging in gebruik nemen. Er worden voorstellen gedaan voor activiteiten die ze belangrijk of leuk vinden en er ontstaan spontane ontmoetingen en kleinschalige samenkomsten waar de buurt positief op reageert. In overleg met de buurtbewoners en de partners van SAMA in dit project, hebben we in kaart gebracht welke activiteiten passen bij de verdere invulling en ontwikkeling van de Buurttuin in de nabije toekomst.
Gemeenschappelijke muurschilderingen (op de kleine tuinmuren van de huizen in en rondom de Slauerhoffstraat):
Doelgroep: buurtbewoners
Frequentie: 10 muurschilderingen
Inhoud: creatieve co-creatie sessies voor het bedenken en uitvoeren van een muurschildering die de identiteit en ambities van de gemeenschap weerspiegelt. Door een klein, betekenisvol kunstwerk voor hen te maken voordat hun huizen worden gesloopt, kunnen we een gevoel van verbondenheid en gemeenschap bevorderen. We gebruiken Street Art als tool voor storytelling, contact en gesprek en willen op die manier ook weer mensen uit de buurt aanmoedigen om deel te nemen aan onze workshops en andere programma activiteiten.
Resultaat: een levendige muurschildering die een plaatselijk herkenningspunt wordt en de bewoners een gevoel van trots en eigenaarschap geeft.
Tuin-en plant workshops:
Doelgroep: buurtbewoners, ouderen, vrijwilligers.
Frequentie: 1 per maand.
Inhoud: afhankelijk van de seizoenen worden er plant- en groeiactiviteiten in de tuin (Community Living Lab in herfst en winter) georganiseerd, zoals zaadplant dagen, gezamenlijke oogstdagen. Daarnaast zullen er bijeenkomsten zijn over tuinplanning, het verzamelen van zaden en duurzaam tuinieren. Ook zit er een workshop bij over het inmaken en conserveren van oogstproducten.
Resultaat: door zelf groenten, fruit en kruiden te verbouwen maken we de gemeenschap minder afhankelijk van externe voedselbronnen, wat een duurzame levensstijl bevordert. Het zorgt ervoor dat de gemeenschap beter bestand is tegen economische schommelingen en voedselonzekerheid.
Street Art workshops:
Doelgroep: jongeren en volwassenen.
Frequentie: 1 per maand.
Inhoud: inleiding tot street art-technieken, graffiti en het maken van muurschilderingen.
Resultaat: creëren van individuele en collectieve straatkunstwerken, bevordering van zelfexpressie en artistieke vaardigheden.
Poëzie, lees en spoken word workshops:
Doelgroep: jongeren en volwassenen.
Frequentie: 1 per maand, in de avond of in het weekend met een zondagslunch.
Inhoud: boeken lezen uit de SAMA-bibliotheek en boeken die bewoners zelf meebrengen. Het thema is ‘de tuin van de toekomst’, waarbij we op een laagdrempelige manier verschillende perspectieven behandelen op het thema door samen gedichten te maken, samen te lezen, te praten over de geschiedenis van Dichtersbuurt en elkaar door middel van poëzie de Nederlandse taal te leren voor buurtbewoners van niet-westerse afkomst.
Resultaat: het faciliteren van culturele uitwisseling, het laten zien van diverse talenten en het vieren van het culturele erfgoed van de gemeenschap.
Yogalessen:
Doelgroep: buurtbewoners, jongeren en ouderen.
Frequentie: 1 per maand.
Inhoud: laagdrempelige yoga-en bewegingslessen onder begeleiding van een docent uit de buurt.
Resultaat: het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van buurtbewoners.
Tuinmarkt met Buurtmaaltijd
Doelgroep: alle bewoners.
Frequentie: 2 keer, voorjaar en najaar.
Inhoud: onder toezicht van onze tuinvrijwilliger en bodemexpert Halina zullen bewoners de geplante oogst planten of verzamelen als een gelegenheid om samen te komen en nieuwe vaardigheden en informatie te leren over planten, kweken en onderhouden. Daarnaast wordt een buurtmaaltijd gekookt en worden er gratis plantjes/stekjes uitgedeeld aan bewoners van de Dichtersbuurt.
Resultaat: het faciliteren van ontmoeting en gesprek en de uitwisseling van kennis over tuinieren en het verbouwen van je eigen voedsel. Uiteindelijk willen we deze activiteit met regelmaat terug laten komen in ons programma als een vast onderdeel van de buurttuin.
Programma tijdens de vier seizoenen
Lente en zomer: in deze seizoenen richten we ons op de plant- en groeiactiviteiten in de tuin, zoals zaadplantdagen, gezamenlijke oogstdagen. We organiseren buitenactiviteiten zoals yogalessen, kunst- en knutselworkshops, en poëzieavonden. We sluiten de zomer eind september af met de nationale burendag, van het Oranjefonds. Tijdens deze dag organiseren we een oogstfeest: we geven de producten die we verbouwd hebben weg aan de gemeenschap en we koken een gratis maaltijd voor de buurt.
Herfst: in de herfst draait het om de oogstactiviteiten en bereiden we de tuin voor op de winter. We organiseren diverse workshops in de tuin als het weer het toelaat en in onze Community Living Lab over het inmaken en conserveren van oogstproducten. Daarnaast organiseren we weer een tuinmarkt met buurtmaaltijd met producten uit de tuin.
Winter: in de winter organiseren we workshops in onze Community Living Lab, over tuinplanning, het verzamelen van zaden en duurzaam tuinieren. Ook organiseren we avonden met poëzie, spoken word of over Street Art. In de herfst en de winter overwegen we de mogelijkheid om een tijdelijke overkapping aan te brengen in de tuin zodat buurtbewoners alsnog daar samen kunnen komen.
Verzamelen van verhalen
Vanwege het grote aantal mensen met een migratieachtergrond in de omgeving en het oproepen van verhalen door middel van romantische poëzie, wordt verwacht dat we zullen doorgaan met het verzamelen van verhalen uit diverse culturele achtergronden. Dit geeft de verhalen van bewoners uit de Dichtersbuurt een plaats in een culturele instelling. De verhalen die we verzamelen en vastleggen als onderdeel van het project worden beschikbaar gesteld in de vorm van een e-book (buiten deze aanvraag), dat toegankelijk blijft via de SAMA-website na de tentoonstelling. Door de verhalen toe te voegen aan de andere verhalen die SAMA documenteert over Nieuw-West, worden ze gewaarborgd en in context geplaatst.