top of page

[object Object]

Het idee voor de ‘Kunsttuin’ is geïnspireerd op de groene omgeving van de Dichtersbuurt, die wordt omringd door parken en tuinen, en het karakter van de wijk Slotermeer als onderdeel van de Westelijke Tuinsteden. Het thema symboliseert op positieve manier tevens de diversiteit van de bewoners in de buurt. In het project gaan we op speelse wijze op zoek naar de identiteit van de buurt, met behulp van bloemen en planten. 


De focus op de  identiteit van de Dichtersbuurt verwijst naar de huidige renovatieplannen in deze buurt, met de daarbij gepaarde verandering van de samenstelling van de buurt door vertrekkende bewoners en nieuwkomers. Het project legt een moment vast in het proces van stedelijke verandering. 


Activiteiten


Verhalenworkshop en tentoonstelling

In het ‘Kunsttuin’ project nemen we bloemen en planten als onderwerp om verhalen van buurtbewoners naar boven te halen en te delen en om de identiteit van de bewoners te verbeelden. De kunstenares laat zich inspireren door de gekozen bloemen en planten en bijbehorende verhalen om deze te vertalen naar ‘portretten’ van de buurtbewoners in de vorm van bloemen en planten.


De tekeningen gemaakt door de kunstenares worden gepresenteerd met bijbehorende quotes uit de verhalen. De verhalen zijn te lezen in een e-book.


Kunstworkshops

Rond de presentatie organiseren we verschillende kunstworkshops waarin buurtbewoners bloemen of planten maken met verschillende technieken: vrije illustratie, stencil art en calligraphity.  Voor bezoekers die de tentoonstelling nog niet hebben bezocht is er aansluitend gelegenheid om deze te bekijken. 


Vernissage & Finissage

De tentoonstelling zal worden geopend in de Dichtersbuurt, met een passende verhaalvertelling over planten en identiteit. Tevens worden dezelfde planten die door de deelnemers van het kunstproject zijn gekozen geplant in de tuin van SAMA, en worden er hapjes en drankjes geïnspireerd door planten, bloemen en verhalen uit de tentoonstelling.


De presentatie van het  e-book is tevens onderdeel van de opening. De tentoonstelling zal feestelijk worden afgesloten in het nabijgelegen buurtcentrum De Honingraat (Slotermeer), waarbij de deelnemers van de tentoonstelling het kunstwerk van hun verhaal krijgen aangeboden. 


De tentoonstelling is te zien in de Dichtersbuurt (locatie SAMA) en tijdens het afsluitende evenement in De Honingraat (Huis van de Wijk Slotermeer). De participatie van de bewoners in de totstandkoming van de tentoonstelling zorgt voor ontmoeting tussen buurtbewoners. 


Door het delen van de verhalen en door te participeren in de totstandkoming van de tentoonstelling, leren ze elkaar kennen wat zorgt voor verbinding. Tevens brengt het tentoonstellen van de verhalen zichtbaarheid en een gevoel van waardigheid voor de bewoners in de Dichtersbuurt. 


(Jong) Cultureel erfgoed

Vanwege het grote aantal mensen met een migratieachtergrond in de buurt en het oproepen van verhalen aan de hand van planten en bloemen, is de verwachting dat we verhalen van diverse culturele achtergronden ophalen. Hiermee krijgen de verhalen van bewoners uit de Dichtersbuurt een plek in een culturele instelling. De verhalen die we verzamelen en vastleggen als onderdeel van het project ontsluiten we in de vorm van een e-book dat ook na de tentoonstelling toegankelijk blijft via de SAMA website. Door de verhalen toe te voegen aan de andere verhalen die SAMA documenteert over Nieuw-West worden ze geborgd en in context geplaatst. 


De kunstenares

Tatiana Rusakova (Zaporizhia, Oekraïne, 1986) is een kunstenares, illustrator en kunstdocent, gespecialiseerd in het maken van botanische schilderingen en tekeningen en in het maken van kinderboekillustraties.


Ze is recent overgekomen uit Oekraïne, waar zij de opleiding Bachelor of Fine Arts (Kyiv) voltooide en haar werk exposeerde in vier solotentoonstellingen en in meer dan 10 groepexposities. Tevens heeft zij in haar geboorteland vier nationale prijzen op haar naam staan voor haar werk. In Nederland werkt ze inmiddels als assistent kuntvakdocent op een basisschool in Amsterdam en geeft ze workshops aan volwassenen bij de Lisart Painting Studio. Tevens leert ze zich de Nederlandse taal eigen maken. De keuze voor Rusakova voor het project ‘De Kunsttuin in de Dichtersbuurt’ is gebaseerd op haar specialisatie in het tekenen en schilderen van planten en bloemen. Ze laat zij zich inspireren door verhalen die zij weet in eigen stijl te vertalen naar kunst. Tatiana is zelf ook een nieuwkomer en zal met haar verhaal de bewoners inspireren om deel te nemen aan het ‘Kunsttuin’ project. Tevens heeft zij ervaring in het geven van workshops. 

bottom of page