top of page

Food4Smiles : de interviews

Aan vier personen die betrokken zijn bij dit project werd de vraag gesteld waarom deze doelgroep belangrijk is.


Irina (48) is kunstenares en begeleide de schilderworkshops tijdens de ouder-kind ochtenden. Volgens haar is deze doelgroep belangrijk omdat de ontwikkeling van een kind afhangt van de ontwikkeling van de ouders. Wanneer ouders genoeg aandacht aan zijn kinderen geven én hoe creatiever en beter ontwikkeld de ouders zijn, hoe beter de kinderen van deze ouders zich kunnen ontwikkelen. De workshops kunnen bijdragen aan de creativiteit en de ontwikkeling van ouders.

Bouchra (34) is woonachtig in Nieuw-West. Haar hart ligt bij de mensen in deze buurt en hulpverlenen is haar passie. Bij Geuzennest werkt ze als team coördinator. Geuzennest is een buurtwerkkamer in Nieuw-West en een van de 2 locaties waar het SAMA workshops heeft aangeboden. Als Teamcoördinator zorgt Bouchra ervoor dat alles goed loopt, ze ondersteunt mensen met hulpvragen en verwijst hen eventueel door naar andere collega’s, instanties of de gemeente. Zelf heeft Bouchra 4 kinderen. Ze vind het mooi om te zien hoe kinderen zich vanaf de geboorte ontwikkelen. Voor haar was deze ervaring een van de mooiste dingen die ze heeft meegemaakt. Over de ontmoetingsochtenden hoorde Bouchra van deelnemers terug dat ze hierdoor het inzicht kregen meer te kunnen dan alleen moeder zijn. De moeders ervaarde dat ze bijvoorbeeld ook creatief waren. Een aantal personen zijn zelfs thuis verder gegaan met schilderen. Dit is dan ook precies de reden waarom deze doelgroep volgens haar zo belangrijk is; omdat moeders veel meer zijn dan alleen moeder.

Youssra (35) werkt als speeltuinleider/kinderwerker bij DOCK. Haar taken zijn het verbinden van bewoners met elkaar, het organiseren van voorlichtingen en het bevorderen van ouderbetrokkenheid. Ze organiseert en voert verschillende activiteiten uit die zich richten op kinderen, talentontwikkeling, taal en moeders. Daarnaast begeleid ze jongeren in het zakgeldproject en zet zich ze actief in voor eenzaamheidsbestrijding en armoedebestrijding. Ook de de workshops die aangeboden werden door het SAMA verliep via Yousra. De workshops werden aangeboden tijdens de moederochtenden. Zelf was Yousra hierbij ook aanwezig. Yousra is sociaal ingesteld en houd ervan mensen om haar heen te helpen. Zelf heeft ze drie kinderen. Ze vindt gezonde voeding erg belangrijk, en vind dit hier al vanaf de geboorte aandacht aan besteed kan worden. Het is volgens haar belangrijk dat kinderen alle soorten groenten leren eten zodat het later geen probleem wordt. Yousra ziet dit onderwerp als uniek en noodzakelijk. De doelgroep ouders is volgens haar belangrijk zodat zij begrijpen hoe belangrijk voeding en bonding met je kind is. Ze merkt dat ouders veel aan dit soort bijeenkomsten hebben. Er worden veel ervaringen gedeeld.

Anna (46) is oprichter en directeur van het Street Art Museum Amsterdam gelegen in nieuw-West waar Anna zelf ook woont. Anna is sociaal betrokken en mede door haar werk is ze bekend met de nuances tussen verschillende groepen mensen in deze wijk. Er wonen veel mensen met buitenlandse achtergrond. Hierdoor zijn er vaak taal en cultuurbarrières die kunnen resulteren in eenzaamheid en frustratie. Dit maakt het extra belangrijk om specifiek aandacht te geven aan opvoeders in deze wijk. Er is een gezegde dat zegt: “Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden”. Kunst helpt om te praten en te verbinden. Middels schilderworkshops wil het Street Art Museum Amsterdam op deze manier graag bijdragen aan de goede start van de eerste 1000 dagen van een kindje.

Als vrijwilliger hielp ik (Evelien Mattheij) Irina mee tijdens de workshops. Zelf ben ik 30 en zie ik steeds meer mensen om mij heen kinderen krijgen. Ook ik hoor vaak dat er weinig plekken zijn waar kersverse ouders elkaar kunnen ontmoeten en praten over onderwerpen met betrekking tot hun kindje. Er komt heel wat bij kijken om je kind op een zo gezond mogelijke manier op te voeden en er komen ontzettend veel verschillende thema’s aan bod zoals borstvoeding waar ik nog nooit eerder bij stil had gestaan. Mocht ik in de toekomst ooit zelf moeder worden dan hoop ik dat er meer gelegenheden zijn zoals deze, waar ik met andere ouders in een ontspannen sfeer over dit soort thema’s kan praten.


48 views0 comments

Comments


bottom of page