SAMA en ik werken al jaren samen. In 2011 of 2012 was ik in Londen met mijn vriend een muur aan het schilderen, en daar ontmoetten we Anna. We spraken af om in Amsterdam samen een muur te schilderen. Na die trip zijn we vrienden geworden. In de jaren daarna kwam ik vaak even langs als ik in Europa was. De laatste keer is alweer een tijdje geleden.
Wat betekent de Dichtersbuurt voor jou?
De Dichtersbuurt is een plek waar ik altijd even langsga als ik in Amsterdam ben. Ik ken de buurt van vroeger en vind het een interessante plek door de mensen die er wonen, de diversiteit aan bewoners, het groen en de ruimte die er is voor iedereen.
Vertel eens wat meer over de muurschildering
Voor deze muurschildering heb ik mijn eigen stijl gecombineerd met inspiratie uit een van de gedichten van Slauerhoff. Als onderdeel van het project “de Vrije Bladen”. Mijn werk draait om portretten. Dit portret is typisch mijn stijl, maar ik heb andere details en ander kleurgebruik toegevoegd. Waar ik normaal veel kleuren gebruik, heb ik het nu beperkt tot drie of vier tinten. Ik heb kleuren gekozen met veel contrast, zodat je het portret op verschillende manieren kunt bekijken.
De boodschap
Mijn werk heeft altijd een boodschap. Het gaat over de ‘gewone mensen’, de mensen die je tegenkomt op straat. In dit geval draait het om een jong meisje. Zij staat symbool voor een nieuw begin, een nieuwe start, net zoals de Dichtersbuurt die doormaakt met alle veranderingen. Met dit portret wil ik mensen aan het denken zetten: wie is dit meisje, en wat heeft ze te maken met het gedicht? Dat vind ik een mooi idee.
Street art is erg belangrijk voor de community. Publieke ruimte lijkt vaak van niemand, maar in werkelijkheid zijn er altijd invloedrijke partijen: adverteerders, gebouwen, grote bedrijven, noem maar op. Met street art laten we zien dat deze ruimte van iedereen is. Dit gaat van een grote muurschildering tot een klein werkje gemaakt door een kind met krijt. Street art geeft iedereen de kans om een eigen verhaal te vertellen en waarde toe te voegen aan die ruimte. Het zorgt voor echte connecties en interactie met de mensen die je op straat tegenkomt, in plaats van alleen commerciële boodschappen.
Stinkfish, Amsterdam 2024