top of page

Het Privacy Panel

Updated: May 20, 2021

Hoe maak je een #streetart kunstwerk waar de buurt blij mee is? Deze vraag staat centraal bij het werk dat SAMA doet. Street Art maken is veel meer dan verf kopen, een hoogwerker huren, een artiest later schilderen en dan weer de biezen pakken. Het gaat er om dat het kunstwerk een onderdeel wordt van de buurt. Om dit goed te doen moet je praten met de buurt, weten wat er speelt en zorgen dat de bewoners hun stem kunnen laten horen zodat ze aan het einde van een project denken ‘dit is ons kunstwerk’.

Bij het Privacy Project kwam dit bij uitstek naar voren. Door bewoners te laten stemmen op de 80+ inzendingen, laten we de buurt kiezen wat er in hun omgeving gemaakt wordt. We hebben informatietafels georganiseerd, zijn langs de deuren gegaan en hebben brieven verstuurd. Allemaal om zo goed mogelijk de buurt te bereiken en de bewoners te betrekken bij het project. Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat er zo een grootschalige streetart wedstrijd is gehouden in Amsterdam, met zo veel aandacht voor de buurtbewoners!


Om nog een laag van betrokkenheid en participatie in te bouwen, werken we voor dit project ook nog eens met een Panel. Het Privacy Panel is een diverse groep van 8 experts, bewoners en betrokkenen die uit de top 3 per muur de uiteindelijke winnaar zullen uitkiezen. Ze kijken niet alleen naar het ontwerp van de inzendingen, maar beoordelen ook de inhoudelijke relevantie. Er zitten een jurist gespecialiseerd in privacyrecht (Friederike van der Jagt), een mediator en consultant uit de museumwereld (Jasper Visser) en een street art kenner (Lars Brehm) in het Privacy Panel. Bovendien zitten er twee actieve bewoners (Risma Soekhie en Bouchra Moutawakil) en twee bestuurders van Rochdale (Hester van Buren) en Eigen Haard (Bettina de Jong) in het Panel om de stem en smaak van de buurt nog eens te benadrukken.

Street Art kan helpen om de uitstraling van een buurt te verbeteren, zodat het fijner wordt om daar te wonen. Ik draag deze kunstvorm daarom een warm hart toe. Met Rochdale hebben wij al veel prachtige kunstwerken op onze gevels helpen realiseren. Ik vond het een eer gevraagd te worden in jullie jury plaats te nemen. Ik heb ja gezegd, omdat ik het leuk vind om mee te denken over wat het beste past in onze buurten.
Hester van Buren, Bestuurder Rochdale

Het Panel komt twee keer samen. Eerst om de criteria te bespreken waarmee de uiteindelijke winnaar wordt gekozen en een tweede keer om de winnaar daadwerkelijk te kiezen. De winnaar wordt op 7 juni bekend gemaakt via onze website. Houd die dus goed in de gaten!

Door met een Panel te werken, weten we zeker dat het kunstwerk dat gemaakt wordt veel draagvlak in de buurt heeft. Over smaak valt niet te twisten en je kan moeilijk íedereen blij maken met een kunstwerk, maar je kan wel je best doen om zo goed mogelijk de stem van de buurt te horen.

Benieuwd wie er allemaal in het Privacy Panel zitten en wat hun blik op het project is? Kijk dan snel op onze website:

154 views0 comments

Comments


bottom of page