top of page

Nieuwe ouders in Nieuw-West: Waarom is deze groep zo belangrijk?

Om je een beeld te geven van Nieuw-West; het stadsdeel van Amsterdam waar je mooie wandelingen kan maken omringt door groen. Denk bijvoorbeeld aan een rondje om het prachtige Slotermeer of een wandeling door de uitgestrekte polders. In deze omgeving vergeet je soms dat je in de hoofdstad van Nederland bent. Het is niet toevallig dat de er in dit stadsdeel zoveel groen te vinden is. Belangrijke uitgangspunten bij de ontwikkeling van dit stadsgebied waren rond 1935 licht, lucht en ruimte. Nog steeds kun je deze uitgangspunten terugzien in het huidige straatbeeld.

Een andere kwaliteit van Nieuw-West is dat er, naast de bekende supermarkten, winkels te vinden zijn met producten die in de supermarkt niet makkelijk verkrijgbaar zijn en waar verse producten voor een zacht prijsje te koop zijn. Zo vind je in de Versshop op het Lambertus Zijlplein meer dan vier verschillende soorten verse pepers en kun je drie bossen verse kruiden voor slechts één euro kopen. Veel van deze winkels verkopen ook Turkse of Marokkaanse producten. Dat deze winkels hier te vinden zijn is te verklaren doordat meer dan de helft van de inwoners van Nieuw-West van niet westerse herkomst zijn. Hiervan hebben veel mensen een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Ook deze diversiteit is zichtbaar wanneer je een wandeling maakt door bijvoorbeeld Osdorp of Geuzenveld. Nieuw-West is het stadsdeel waar het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) als onderdeel van het Food4Smiles project workshops met de titel “de vier seizoenen” aanbood. Food4Smiles heeft als doel om de gezondheid van kinderen te verbeteren. Ze richten zich hierbij vooral op de eerste 1000 dagen van een kind (inclusief de 9 maanden dat een kind nog in de baarmoeder zit) die in dit stadsdeel geboren zijn. In Amsterdam Nieuw-West worden per jaar ongeveer 2000 babys geboren. De workshops richten zich daarom op ouders en mensen die uit de directe omgeving betrokken zijn bij de eerste 1000 dagen van een kind.

In de workshops die werden aangeboden door SAMA konden ouders en verzorgers van gedachten wisselen over de goede start van ieder kind gedurende het jaar. Tegelijkertijd leerde deelnemers ontspannende schildertechnieken van Kunstenares Irina Ermolaeva. Immers wanneer opvoeders zich ontspannen voelen draagt dit bij aan een goede gezondheid van een kind. De onderwerpen die er werden geschilderd waren eetbare planten die je gedurende de vier seizoenen in de buurt kan vinden zoals de vlier.

De deelnemers van de workshops waren vooral vrouwen met een islamitische achtergrond. Soms waren er ook peuters aanwezig, tijdens de workshops was er altijd iemand extra aanwezig die op de peuters van de ouders kon letten. De deelnemers hadden vaak tijd voor haar kinderen en vinden educatie belangrijk.


Zo zei een vrouw tijdens de workshops:

Ik wil dat mijn kind dezelfde aandacht en educatie krijgt als ieder ander Nederlands kind.
28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page