top of page

Open Call : Drie Grote Muren in Amsterdam Beschikbaar

Updated: Mar 21, 2021

Momenteel werkt Street Art Museum Amsterdam (SAMA) met steun van de gemeente Amsterdam aan het Privacy Project. Dit project creëert aandacht voor maatschappelijke vraagstukken rondom privacy, digitale rechten, anonimiteit op het internet en de impact van technologie op de samenleving.


Street Art is een nieuwe vorm van moderne kunst die is ontstaan vanuit graffiti. Street Art draait om snelheid, een do-it-yourself mentaliteit, creatief en effectief omgaan met materialen, het is altijd tijdelijk en heeft als doel om een sociale impact te hebben. Het verschil tussen Street Art en kunst in de openbare ruimte zoals dat traditioneel wordt benaderd, is dat laatstgenoemde vaak onderhevig is aan lange trajecten om toestemming te krijgen en een overdaad aan inspraak. Van de welstand tot het stadsdeel. Dit project is expliciet niet een ‘kunst in de openbare ruimte’ project, maar een Street Art project met als doel om (jonge) kunstenaars uit Nederland een kans en platform te bieden met een muur die ze kunnen gebruiken.


Het Privacy project geeft Street Artists een kans om volgens de principes van Street Art een kunstwerk te maken in buurten in Amsterdam die een positieve impact kunnen gebruiken. De kunstenaars krijgen, binnen de kaders van het thema, volledige vrijheid in hun ontwerp en methode en krijgen de kans om op de korte termijn een grote muur te kunnen beschilderen in Amsterdam, waar de muren niet voor het oprapen liggen.


Veel Street Artists die een graffiti achtergrond hebben, hebben vaak jarenlang keihard gewerkt om hun sociaal geëngageerde kunst te realiseren en betalen de kosten hiervoor vaak uit eigen zak. SAMA is opgericht om deze kunstenaars en Street Art als vorm van moderne kunst te ondersteunen en om de sociale impact die ze kunnen hebben uit te diepen en toe te passen (met name in Nieuw-West). Ook dit project heeft als doel om een sociale impact te hebben in Amsterdam. We hopen door Street Art de bewoners van Amsterdam te activeren en bewust te maken van de vraagstukken rondom Privacy.

Omdat in streetart van origine veel aandacht is voor privacy en anonimiteit van kunstenaars, ziet SAMA een mooie kans om vanuit deze kunstvorm een bijdrage te leveren aan dit debat. Hiervoor hebben we jullie nodig!

Er zijn drie muren beschikbaar in Amsterdam Nieuw-West, Noord en Zuidoost voor een kunstwerk dat reflecteert op de genoemde vraagstukken. SAMA vraagt jullie als kunstenaars een ontwerp in te zenden. Bewoners uit de betreffende wijken zullen vervolgens een selectie van deze kunstwerken maken en tot slot zal een Privacy Panel per stadsdeel één kunstwerk selecteren.


SAMA assisteert de kunstenaars in het maken van de kunstwerken door hen in materialen en andere benodigdheden (inclusief hoogwerker) te voorzien:

  • Iedere kunstenaar ontvangt daarnaast een vergoeding van € 2.000

  • Wanneer nodig, is er budget voor een assistent om de hoogwerker te bedienen. Dit komt bovenop de vergoeding voor de kunstenaar. De voorkeur gaat uit naar kunstenaars die zelf een hoogwerker kunnen bedienen. Wanneer de kunstenaar zelf de hoogwerker kan bedienen, gaat het budget voor de assistent naar de kunstenaar zelf.

  • SAMA betaalt de kosten voor een hoogwerker met een platform groot genoeg voor drie personen. De hoogwerker is gedurende de hele twee weken van productie beschikbaar.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de locaties te bezoeken.


Mocht je vragen hebben of meer informatie willen over de locatie of de muren, bel dan gerust naar SAMA Anna Stolyarova: 06-39 48 28 22

423 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page