Oost west, thuis best. Sinds SAMA een kunstwerk met Irene Lopez Leon heeft gemaakt in oost, geldt dit ook voor SAMA. Natuurlijk blijft Nieuw-West altijd onze thuisbasis, maar sinds deze zomer is het territorium van SAMA een stuk groter geworden.
In februari werd SAMA door Fenjal Riedewald en Clarence Cruden -wijkbeheerders van de Eigen Haard in de Indische Buurt – benaderd of we eens langs wilden komen in Oost om te kijken naar twee muren die zij in het kader van een nieuw kunstproject gaan beschilderd zouden zien worden. We waren meteen enthousiast, Haye woont in Oost en Anna zag een mooie kans om de impact van SAMA die we in Nieuw-West hebben, ook naar Amsterdam Oost uit te breiden. Ook hebben Eigen Haard en SAMA al een lange relatie en is de samenwerking altijd prettig, reden genoeg dus om naar de andere kant van de stad af te reizen.
Tussen februari en juni werden er over en weer ideeën uitgewisseld over de mogelijke artiesten, thema’s en manieren om de buurt te betrekken. We werden het er over eens dat het kunstwerk een reflectie moest worden van de natuur in Indonesië en dat de buurt natuurlijk actief betrokken moest worden bij het kiezen van een kunstwerk. In eerste instantie vroeg SAMA het Milanese kunstenaarsduo Orticanoodles, met wie we eerder in Nieuw-West al de tulpen aan de Nicolaas Ruychaverstraat hadden geschilderd, een goede match zou zijn. De kunstenaars waren ook enthousiast, de match leek perfect. Maar, in april kregen we slecht nieuws van Orticanoodles. Door de COVID-19 situatie in Milaan waren veel van hun klussen uitgesteld in het voorjaar waardoor ze allemaal door werden geschoven naar juni en juli. Precies de periode wanneer ze naar Amsterdam zouden komen om te schilderen. Ze konden de grote werkdruk niet meer aan en lieten ons weten deze klus helaas te moeten laten schieten.
Dit was een behoorlijke tegenslag, maar we laten ons niet zo makkelijk uit het veld slaan. Binnen twee weken werden Clarence, Fenjal, Anna en Haye het er over eens dat er een andere, misschien nog wel beter geschikte kunstenares was voor deze muur: Irene Lopez Leon! Het project was gered, de mannen van Eigen Haard waren tevreden en SAMA en Irene konden gaan werken aan drie ontwerpen die we de buurt in juni hebben voorgelegd tijdens een informatie tafel. Bewoners reageerden meteen enthousiast en een meerderheid koos uit de drie ontwerpen het kunstwerk waarin twee vogels en een tropische bloemen de hoofdrol spelen. Aan het einde van juni kwam Irene naar Amsterdam om het kunstwerk te schilderen, en het resultaat mag er wezen!
Daphne Channa Horn
Amsterdam Oost kan wel wat kleur gebruiken en zeker van Irene Lopez Leon, een fantashtische artiest die de molukkenstaat opfleurt. Ik heb van veel buurtgenoten gehoord dat ze blij zijn met het resultaat. Het maakt de mensen fleuriger en vrolijker in moeilijke tijden.
Tijdens de planning en uitvoering van het project met Eigen Haard in Amsterdam-Oost, was SAMA ook druk bezig met het produceren van drie muren voor het Privacy Project dat we in samenwerking met de Gemeente Amsterdam hebben gedaan. In een periode van slechts 3 weken hebben we in Nieuw-West, Zuidoost, Noord en Oost een kunstwerk gemaakt. Drie daarvan zijn gemaakt voor het Privacy Project dat SAMA in samenwerking met de Gemeente Amsterdam heeft gedaan. In Zuidoost heeft York One zijn kunstwerk ‘Data Does Not Define Me’ gemaakt. Dit kunstwerk is een stille aanklacht tegen de datahonger van de vele bedrijven die in Zuidoost zitten. In Noord heeft NOL in zijn kenmerkende stijl het kunstwerk ‘Watch Your Back’ gemaakt. Zijn figuurtjes proberen naar binnen te kijken, luisteren je stiekem af, en nemen ongemerkt een foto van je. In Nieuw-West schildert Oxenmystic haar kunstwerk ‘Behind The Screen’. Ze schildert een afspiegeling van de diverse samenleving van Amsterdam (Nieuw-West). Maar, ondanks dat alle personages anders zijn, hebben ze allemaal een telefoon en wordt hun leven in grote mate bepaald door digitalisering en technologie.
Het waren drie drukke, maar belonende weken waarin we vier unieke kunstwerken hebben gemaakt. Anna weet het in haar eigenzinnige Nederlands het beste uit te drukken:
We hebben de vierkante meter van Amsterdam geschilderd! Van Noord naar Zuidoost, van Nieuw-West naar Oost, we hebben hebben onze stempel op de stad gedrukt.
Van alle plekken in Amsterdam waar we in deze hectische drie weken hebben geschilderd, is de Indische Buurt de wijk die ons in positieve zin het meeste heeft verrast. Althans, Haye woont er al 5 jaar en weet als geen ander hoe een leuke buurt het is, maar voor Anna was het een verademing om te zien dat er aan de andere kant van Amsterdam zo een leuke wijk is. Want, hoewel Amsterdam soms als een postzegel voelt qua formaat, de afstand tussen Nieuw-West en Oost kan af en toe enorm aanvoelen. Het zijn allebei buurten met een grote Turkse en Marokkaanse gemeenschap en in beide buurten zijn veel sociale huurwoningen, maar ze zijn ook heel anders. Waar Nieuw-West soms aan kan voelen als een eiland binnen Amsterdam (maar buiten de oh zo belangrijke ring a10) waar het leven van de bewoners vaak afgesneden is van het dagelijkse leven in de rest van de stad, is Oost een eclectische buurt waar studenten, ouderwetse Amsterdammers, nieuwe stedelingen en alles wat daar tussen in zit gemoedelijk samen wonen. Ter illustratie: in de week dat Irene aan het schilderen was hebben we de beste döner, de beste kibbeling, de beste Moksi Meti en de beste hamburgers gegeten. Tijdens de onthulling van de muur op zondag 4 juli hebben we het hier ook over gehad met de lokale bewoners die zich de hele week verzamelden in cafe Peep, een bruin buurtcafe naast de muur. Hen viel ook op dat de buurt nu nog een mooie mix is van mensen uit alle windrichtingen en walks of life. Maar, ze vertelden ons ook dat de buurt net zoals de rest van de stad onder druk staat en dat het opvallend is hoe snel de buurt verandert.
Fons Kint (buurtbewoner):
Ik had Irene al dagenlang hard aan de muur zien werken en was benieuwd naar het eindresultaat. Vrijdagavond, onderweg naar buurtkroeg Joost, kon ik de muur eindelijk in zijn geheel bewonderen. De zon stond perfect voor een hypnotiserend mooi plaatje. Magisch!
Het kunstwerk van Irene is een reflectie van de Indische buurt en een eerbetoon aan de kleurrijke en veelzijdige buurt. Natuurlijk omdat de vogels en bloemen geïnspireerd zijn door het natuurlijke erfgoed van Indonesië, maar ook door de kleurrijke inwoners van de buurt. We hebben tijdens het schilderen zo veel verschillende mensen ontmoet uit de buurt die Irene kwamen bedanken, koffie kwamen brengen, foto’s maakten en ons omarmden. Alles wat Amsterdam en haar inwoners zo mooi maakt kwam terug in deze week, gastvrijheid, branie, af en toe een scherpe opmerking, geintjes en goede gesprekken. Op 1 juli vierden Amsterdammers Keti Koti en maakte Halsema namens het stadsbestuur excuses voor de rol van de stad Amsterdam in het slavernijverleden. Een donker hoofdstuk in de Amsterdamse geschiedenis die in fel contrast staat met de kleurige en levendige kleding die de Surinaamse gemeenschap draag op deze dag. Veel vrouwen die onderweg waren naar het Oosterpark kwamen langs de muurschildering op Keti Koti, gekleed in traditionele gele, paarse, rode, en blauwe kleding.
De schildering van Irene werd als een verlengstuk van deze kleuren en vermengde zich op een indrukwekkende manier met de vrouwen op straat. Natuurlijk is het ook 75 jaar geleden dat een groot deel van de Molukse gemeenschap aankwam in Amsterdam. Dit kunstwerk is ook voor die gemeenschap gemaakt. Irene Eigen Haard en SAMA wilden de Molukse gemeenschap met dit kunstwerk een eerbetoon geven aan de natuur van de Molukken in de straat die naar het eiland Ambon vernoemd is. Irene zelf heeft ook lange tijd door Indonesië gereisd en daar de keuze gemaakt om met volle overgave haar ambities in de street art wereld na te jagen. Zoals ik boven in dit artikel al schreef, het is een perfecte match.
SAMA kan zijn geluk niet op. Er is weinig dat zo veel voldoening geeft als een project afronden waarbij de opdrachtgevers, buurtbewoners, kunstenares en -niet te vergeten – het team van SAMA zo tevreden zijn met het proces en het eindresultaat. Alles viel samen, alles klopt en Amsterdam is weer een kunstwerk in de openbare ruimte rijker. En het beste nieuws: een volgend project met Eigen Haard in de Indische Buurt zit al in de pijpleidingen. Dus, voor nu, bedankt Amsterdam-Oost, en tot volgend jaar!
Clarence Cruden (Eigen Haard):
Het was geweldig om voor de eerste keer met SAMA te werken. Ik merkte dat SAMA veel ervaring en passie heeft voor wat ze doen. Ik kan iedereen die een kunstproject wilt doen aanraden om met SAMA samen te werken!
Meer:
Prioritize your well-being with women's wellness retreats that inspire relaxation and personal growth. Experience tranquility and rejuvenation at women-only wellness retreats focused on self-care. Click Here
s
Fantastisch nieuws! Het is geweldig om te horen dat SAMA samen met Irene Lopez Leon een kunstwerk in Oost heeft gerealiseerd. Het uitbreiden van jullie territorium terwijl Nieuw-West jullie vaste thuisbasis blijft, toont echt de groei en het succes van SAMA. Jullie voortdurende inzet voor kunst en gemeenschap is inspirerend. Na al het harde werk is het zeker leuk om even te ontspannen met een potje agario. Blijf zo doorgaan en veel succes met de toekomstige projecten!
The community involvement in choosing the artwork and the positive response from local residents truly shows the power of art in uplifting spirits. Also, during the busy period, SAMA managed to create unique artworks across various neighborhoods, leaving a lasting impression. Speaking of busy times, have you ever struggled with time management? If so, I recommend checking out the time calculator, which can help you efficiently plan and organize your time
This initiative likely involves a fusion of artistic expressions and cultural insights, reflecting the intersection of different creative and cultural traditions. geometry dash