De tweede meet-up over street art als cultureel erfgoed vond op 11 november plaats in de Honingraat in Amsterdam Nieuw-West, waar ook het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) gevestigd is. De zaal was gevuld met een divers publiek, waaronder vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vrije Universiteit Amsterdam, https://www.amsterdamstreetart.com/, Nieuw Makers, fotografen en vele anderen. Dit zorgde voor een waardevolle uitwisseling van ideeën en perspectieven gedurende de dag.
Anna, directrice van SAMA, opende met een introductie over het belang van street art als cultureel erfgoed. De tijd is rijp om street art serieus te erkennen en waarderen; alle signalen wijzen nu in de goede richting!
Na deze inleiding gingen we op tour langs verschillende werken rondom de Honingraat. We zagen onder andere “Glory” van El Pez, “Smile” van Stinkfish en “Amsterdam” van TeamBlazin. Deze tour gaf ons een dieper inzicht in de verhalen achter de kunstwerken.
Terug in de Honingraat startte een interactieve discussie aan de hand van uitdagende stellingen, zoals: "Hoeveel waarde moet er worden gehecht aan de waardering van de lokale gemeenschap voor een werk?" en "Wat weegt zwaarder: de artistieke vrijheid van de kunstenaar of de mening van de gemeenschap?" Ook de vraag of street art vooral decoratief is of juist een verhaal vertelt, leidde tot interessante inzichten.
Als laatste verdeelden we ons in twee groepen om te werken aan een waarderingskader voor street art. Dit kader, opgezet door de projectgroep, werd getest om te zien of het helder en bruikbaar is voor toekomstige toepassingen. Deze sessie richtte zich specifiek op de thema’s artistieke waarde en de sociale en gemeenschappelijke waarde. We gebruikten de werken die we eerder die dag hadden bekeken om ze volgens het waarderingskader te beoordelen, wat waardevolle feedback opleverde.
We sloten de dag af met een borrel, waar nog volop werd nagepraat en ideeën werden uitgewisseld!