top of page

Vier Seizoenen & Food4Smiles

Updated: Aug 11, 2020

Over “Vier Seizoenen”

Amsterdam Nieuw-West staat bekend om zijn unieke stadsontwerp door Cornelis Van Eesteren rond de Sloterplas. Alles is hier functioneel. Het zand van het meer werd gebruikt om de openingen tussen de sloten en kanalen op te vullen. Daarnaast werd het gebruikt voor de cementmix van enkele van de eerste historische gebouwen. Het meer is omgeven door het prachtige Sloterpark; een botanisch paradijs.

De bevolking van Nieuw-West is gemengd. Meer dan 60% wordt toegeschreven aan oosterse culturen. Het is niet ongebruikelijk om een ​​groep vrouwen of een grootvader te zien met zijn kleinkinderen die het hele jaar door dingen zoeken en verzamelen. Sommige mensen gebruiken planten en kruiden die in het wild groeien. De meeste Nederlanders doen dit normaal gesproken niet, ze vinden dit vreemd. Maar thuis verzamelden zij altijd bessen, noten en kruiden, het is een soort familie ritueel.

Bijvoorbeeld de TROSVLIER of de VLIER. Een plant die gedurende de 4 seizoenen in het dagelijks leven kan worden gebruikt. Van vlierbloesem kan onder meer thee gezet worden en limonade, vlierbloesemwijn of siroop worden gemaakt. Ook kan de heerlijke bloesem gefrituurd worden in tempura-stijl om vervolgens geserveerd als ontbijt ter vervanging van pannenkoeken. De vruchten van de vlier vallen onder de categorie van de steenvrucht. De zwarte bessen kunnen worden gebruikt voor hoestsiroop of als versterking van het immuunsysteem.

De Fred Foundation en het Food4Smiles project nodigde het SAMA-team uit om onze unieke lokale kennis en netwerk te gebruiken bij het creëren monumentale kunstwerken. Hierbij wordt straatkunst ingezet als middel voor dialoog en sociale veranderingen om de specifieke demografie van Amsterdam Nieuw-West te bereiken.

Het Street Art Museum Amsterdam in Nieuw-West wil samen met de buurtbewoners bekijken hoe een gezonde eerste 1000 dagen er voor hun kinderen uitziet. We willen in Amsterdam Nieuw-West een beweging starten over het belang van gezonde eerste 1000 dagen voor kinderen. Kunst is een perfecte manier om een open dialoog met elkaar aan te gaan en meer zichtbaarheid aan ons project te geven.

Over Food4Smiles

Food4Smiles wil dat ieder kind een gezonde start krijgt. Daar dragen wij aan bij door inzichten te verzamelen van ouders met jonge kinderen uit Amsterdam Nieuw-West en hun directe sociale omgeving.

De eerste 1000 dagen van het leven van een kind – van de conceptie tot de tweede verjaardag – bieden een unieke kans om de gezondheid van kinderen te verbeteren, omdat hier de basis voor een gezonde groei en ontwikkeling op latere leeftijd wordt gelegd.

Inzichten over waar zij tegenaan lopen en wat hen kan helpen om hun kinderen in de eerste 1000 dagen een gezonde leefstijl te bieden. Maar ook inzichten over mogelijke oplossingen en hoe die uitpakken in het dagelijks leven. Omdat veel factoren een gezonde start beïnvloeden, is een systemische aanpak nodig. Wij brengen die factoren in kaart om beter te begrijpen hoe ze elkaar beïnvloeden. Food4Smiles combineert onderzoek, beleid en praktijk. Kunstprojecten en workshops worden hierbij ingezet om het belang van een gezonde start voor iedereen in Amsterdam Nieuw-West zichtbaar te maken.

Over de Workshops

Samen met Food4Smiles, SAMA team besloten om een ​​holistische benadering te volgen met een infusie van wetenschap om een programma voor de ouders en grootouders van de pasgeborenen te maken dat voor iedereen leuk zou zijn.

Het gekozen thema is de vier seizoenen. Dit thema is gekozen omdat de breedte van dit thema het mogelijk maakt en ervoor zorgt dat er verschillende aspecten van gezondheid en levensstijl besproken kunnen worden. Denk hierbij aan aspecten als naar buiten gaan, kruiden/groenten kweken, slapen, eten, etc. Daarnaast zorgt dit thema voor een goede aansluiting op het T-project dat parallel loopt bij de naastgelegen organisatie The Beach.


SAMA organiseert vanaf september 2020 laagdrempelige workshops voor ouders van jonge kinderen in de wijk Slotermeer/Geuzenveld. SAMA gaat samen met de buurtbewoners kijken hoe een gezonde eerste 1000 dagen er voor hun kinderen uitziet. We hebben 2 locaties op de shortlist gezet voor de workshops.

Over de locaties

Stichting DOCK is een culturele jongerenorganisatie in het Confucius speelpark. Veel jonge gezinnen en grootouders komen hier samen met de baby’s die ze verzorgen en gebruiken de speeltuin als dagelijkse plek om frisse lucht te halen. De meerderheid van deze families hebben een Marokkaanse achtergrond. Deze culturele achtergrond dient gerespecteerd te worden. Door de formule van het Buurthuis kan de DOCK-organisatie met alle demografieën werken. Hieronder vallen ook de koffieochtenden voor moeders met een midden-oosten achtergrond.

De locatie waar SAMA is gevestigd kan ingedeeld worden als die van een buurthuiskamer en beschikt over alle nodige faciliteiten die horen bij de opvang van kleine baby's. Er is een badkamer, keuken en zelfs een tuin aan de zonzijde. We hopen dat de meeste deelnemers op deze locatie uit de nieuwe gebouwde wijk komen die in de afgelopen 2 jaar is ontstaan.


Ons doel is om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven deel te nemen aan gesprekken en andere ouders te ontmoeten die mogelijk dezelfde interesses en problemen hebben.


In de workshops wordt gesproken over de planten - geschiedenis, symboliek en kunst in onze cultuur. De rol van planten, waarvoor je deze kan gebruiken en de consumptie hiervan wordt samen met een lokale kunstenaar Irina Ermolaeva in een vriendelijke cirkel op 1,5 meter afstand van elkaar verkend. We gaan aquarel technieken leren als een hulpmiddel voor meditatie, ontspanning en opmerkzaamheid. We zullen ons verdiepen in thema’s als verandering, geboorte en wedergeboorte van lokale flora, de principes van diversiteit en hoe de lokale flora kan worden gebruikt voor de sfeer, ontspanning en schoonheid. We zullen met elkaar tips uitwisselen over hoe te communiceren tussen verschillende generaties en hoe om te gaan met vragen als hoe weet je of je kind genoeg te eten krijgt. Daarnaast hebben ouders en verzorgers de gelegenheid om te genieten en andere moeders te ontmoeten.

Tijdens het proces naar de realisatie van een muurschildering worden de ervaringen en inzichten van de ouders over de eerste 1000 dagen van hun kinderen verzameld. Het verzamelen gebeurd middels de verschillende workshops die er worden georganiseerd voor de buurtbewoners. Op basis van de ervaringen en inzichten die tijdens de workshops naar voren komen zal in het najaar een gerenommeerde street art kunstenaar een kunstwerk maken in de Confucius speeltuin in Geuzenveld.


153 views14 comments

Recent Posts

See All

14 Comments


su xeko
su xeko
Jun 14

Currently, downloading videos from TikTok without a watermark violates TikTok's usage policy, as TikTok content belongs to the user who made it and cannot be transferred or reused without the author's permission. retro games

Like

The intersection of HR and Headhunter technology is a dynamic and fascinating space. Your post expertly navigates this terrain, offering valuable perspectives on how technology is transforming HR practices.

Like

Shared office office space for lawyers space for lawyers is more than just a workspace; it's a hub for innovation and professional development.

Like

Eat and run behavior is 먹튀컷 a reflection of the person's character, not the quality of the restaurant or establishment. Let's all strive to be respectful and courteous.

Like

Consensus is how a briansclub cvv blockchain decides how it approves blocks in its chain. There are two different types of consensus: Proof of work (PoW), which requires calculations, and PoS. PoS has no one regulator and is regulated by the number of coins on your account.

Like
bottom of page